Főoldal
Gyakorlati tapasztalat
Online érzelmi konzultáció
Önbizalom
Párkapcsolat
Gyermeknevelés
Gyermeknevelés
Kismamáknak
Amikor nem jön a baba
Életigenlés eszközei
Testsúly
Tanulás
Gyász
Betegségekről másképpen
Angyalokkal
link

csecsemőkor

A boldog kezdet

A csecsemő fejlődése az első hónapokban és hozzákapcsolódó szülői teendőink néhány fejlődéselmélet tükrében

Gyakran tapasztalom, hogy a szülés után az anyukák elbizonytalanodnak, az apukák aggódnak, hogy vajon jól gondozzák-e az újszülött kisbabát.
Vannak apukák, akik ilyenkor nem is vesznek részt a csecsemő életében, mondván, hogy nem tudnak vele, mit kezdeni. Nagyon károsnak tartom ezt a hozzáállást és az oldások mutatják, hogy ez a viselkedés gyakran okoz fájdalmat az anyukának és a csalódás beárnyékolhatja a párkapcsolatot, megdöntheti a bizalmat a szülők között.

Az alábbiakban néhány elméletet érintve nézzük meg, hogy valójában mi zajlik a gyermekben és mire van szüksége a környezetétől.
Remélem, ezek ismerete megkönnyíti az új élethelyzetre való ráhangolódást és segíti, hogy a szülők egymást bátorítva szeretetben juthassanak túl a kezdeti nehézségeken.

René Spitz szerint az állandó összeköttetés a születés után is jelen van anya és gyermeke között. Nagyon fontos az anya és a gyermek között kialakuló testbeszéd: érintés, mosoly, kedves közelítés, szeretet, öröm kifejezése.

Jelek, amiket a gyermek az első hónapokban befogadni képes:

Az anya gondoskodása, táplálása tartalmazza ezeket az elemeket, az anyai viselkedés formálja a gyermeket. Kellemes érzettel jár a bölcsődal, ringatás, mert pozitív hangulatot tükröz.

Erikson az ősbizalom kialakulását teszi az első időszak fejlődési lépcsőfokának. Ebben a korszakban fejlődik ki az anya gondoskodásán át a bizalom a világ felé.
Az abszolút függőség,  bizalom, szeretet, támasz az anya felől lehetővé teszi, hogy a  gyermekben megszülethessen a remény mint az első pszichoszociális erő.
Ha a szülő reagál a gyermek szükségleteire, igényeire, jelzéseire, akkor később nyitottabb lesz az emberek felé.

Lacan szerint a családon van a hangsúly. Az első 6 hónapot a töredezett test stádiumának nevezi. Erre a korra jellemző a kölcsönös függőség, mely nélkülözhetetlen a védtelen csecsemő életben maradásához.

Winnicott szerint a csecsemő élete az anyával való szoros kapcsolatától függ. Megfelelő anyai törődéssel a gyermek fejlődése akadálytalan. Az első korszak anyai feladatai az oltalmazó tevékenység, mely magában  foglalja a fiziológiai szükségletek kielégítését, a biztos támasz nyújtását, a bizalom és szeretet érzésének sugárzását.

Bálint Mihály szerint a születéstől létezik kapcsolat a környezettel és a gyermek képes felfogni és reagálni bármilyen jelentős változásra. Az anya képviseli ezt a környezetet, kialakul a primer szereteten nyugvó kétszemélyes kapcsolat.

Bármelyik fejlődéselméletet vesszük is alapul, egyértelműen kirajzolódik, hogy a legfontosabb szülői feladatunk:

Béke, harmónia megteremtése az egész család számára.

 

Felhasznált irodalom:
Dr. Békei Márta: Pszichoszomatikus zavarok a gyermek- és serdülőkorban - Párbeszéd kiadó 1998

Zeneajánló: Kafkaz - Földlakó