Főoldal
Gyakorlati tapasztalat
Online érzelmi konzultáció
Önbizalom
Párkapcsolat
Gyermeknevelés
Gyermeknevelés
Kismamáknak
Amikor nem jön a baba
Életigenlés eszközei
Testsúly
Tanulás
Gyász
Betegségekről másképpen
Angyalokkal
link

boldog kismama


Kismama gondok a kineziológus szemével

Úgy érzed, hogy a környezeted elvárja Tőled, hogy mindig boldog kismamaként viselkedj, pedig Te majd összeesel a fáradtságtól? Még nem tudod, hogy a kisbabád mikor, miért sír és bűntudat gyötör emiatt? Tükörbe nézel és már nem ugyanaz a karcsú, vidám nő néz vissza rád, aki az esküvői képeiden mosolyog?
Az anyaság a legnagyobb feladatunk az életben mégsem tanítják sehol, sőt legtöbbünk még csak követendő példát sem tud felmutatni a családban, baráti körben.

Kedves Kismama, járjuk körül a problémáidat!

Párkapcsolati problémák. Egy kisbaba érkezése teljes mértékben megváltoztatja a pár életét. Erre felkészülni nagyon nehéz, hiszen a hétköznapok hozzák felszínre
a megoldandó problémákat. Általában a családok anyagi terhei nőnek, gyakran a férj többletmunkát vállal a megélhetés biztosítása céljából. Sajnos ez azzal jár, hogy egyre kevesebb időt tud otthon tölteni és az addig minden szabadidejét együtt töltő pár alig tud néhány órát egymásra szánni. Ez az időszak alaposan próbára teszi
a kapcsolatot, a fizikai kontaktus hiánya feszült légkört eredményezhet. Fontos ilyenkor az őszinte kommunikáció s egyszerű stresszoldó technikák alkalmazása. Célravezető, ha mindkét szülő egymás elé tárja a megnövekedett teher okozta problémákat, kétségeket, félelmeket, érzéseket és igyekeznek közösen megoldást találni. Ha ez nem sikerül, szakember segítségét is igénybe vehetik, mielőtt a párkapcsolat súlyosan sérülne. A kudarc oka általában az ellenkező nemű szülővel kapcsolatos gyermekkori negatív élmény, illetve az ellenkező nemű szülővel a nem megfelelő, konfliktusokkal teli kapcsolat.

Harmónia hiánya. Az anyuka számára elsődleges szükséglet a táplálkozás mellett a lehető legtöbb pihenés az első 6 hétben. Fontos, hogy felismerjük a fizikai határainkat és aszerint osszuk be a teendőinket. Amikor a baba alszik, akkor a kismama is lazíthat, olvashat, zenét hallgathat, meditálhat, pihenhet. Az anya szervezetének szüksége van erre a pár nyugodt órára, csak így tud továbbra is szeretettel, türelemmel, megértéssel fordulni a csecsemő felé. Ha nem tudsz töltekezni, nincs elég energiád, az egész családra kihathat rosszkedved. Ma már számos segítséget igénybe vehetünk a házimunka könnyítésére, pl. ebédet házhoz hozathatunk, bevásárlást intézhetünk az internetről stb. Ha továbbra is türelmetlen és ingerült vagy, kérj segítséget családtól, barátoktól, segítőktől, mert lehet, hogy egy kívülállóval történő beszélgetés hozzásegíthet ahhoz, hogy saját helyzetedben felfedezd a pozitív elemeket, tanulhatsz lazító technikákat, megismerhetsz számodra kikapcsolódást biztosító tevékenységeket. Itt kell átgondolnunk a saját anyánkhoz fűződő viszonyunkat, vele kapcsolatos gyermekkori élményeinket, érzéseinket. Ha nem sikerül átlendülni az elkeseredettségen, mindenképpen érdemes egy oldás során kideríteni a probléma okát.

Testkép változása. Sajnos elég gyakori, hogy a kismama a szülés után csalódottan tekint a tükörbe, mert némi súlyfelesleggel kell szembenéznie. Azt gondolják, hogy megváltozott alakjukkal már nem tetszenek párjuknak.
Ezt az érzést olyannyira felnagyíthatják az anyukák, hogy önmaguknak okoznak fájdalmat, ha tükörbe néznek. Miért emeljük ezeket a falakat? Gondoljuk csak át, mit érezhet a férj? A férfi olyan csoda részese ebben az időszakban, amit sosem élt még át, a szülés, szoptatás meghatja az apukákat és kiteljesíti szerelmüket. Hidd el nem az a fontos, hogy néhány kiló súlyfelesleg van rajtad, számára Te vagy a Nő, aki megajándékozta egy gyermekkel. Megnyugtatlak, legtöbb esetben a súlygyarapodás átmeneti állapot és pár hónap múlva visszanyerheted eredeti alakodat.  El kell fogadnunk, hogy a baba táplálása céljából fontos a megfelelő mennyiségű táplálék bevitele, pár hét múlva, ahogy kialakul a szoptatási rend, a kilók is fokozatosan leolvadnak majd – feltéve, hogy nem szedünk újabb védekező- fájdalom- bűntudatkilókat magunkra. Ha mégis, akkor mindenképpen szükséges a probléma okának feltárása és oldása. Lehet, hogy egy gyermekkori stresszélményünk akadályoz bennünket optimális testsúlyunk elérésében.

Társaság hiánya. Ha az egész napunkat a babával töltjük s nincs részünk felnőttekkel történő beszélgetésekben, nagyon hasznos, ha felkeressük a helyi kismama-klubot. Egyrészt színesítheti napjainkat, másrészt lelki támaszra találhatunk a hasonló élethelyzetben lévő kismama személyében. Láthatjuk, hogy hasonló problémákkal kell szembenéznie a legtöbb kismamának, egyszerű gyakorlati tanácsokat kaphatunk. A tapasztalatcsere választ adhat
a babagondozás során felmerülő kérdésekre. Egy kis kreativitással a kismama a saját életét is megkönnyítheti:
a többi anyukával közös tornát, nyelvtanulást szervezhettek, meghívhattok magatokhoz lelki segítőket. A lényeg, hogy megszűnjön benned a magány érzése. Amennyiben teljesen elzárkózol a társaságtól, próbáld átgondolni, hogy életed során milyen elutasításban volt részed, mely gátolja a kommunikációs készségedet illetve önbizalomhiányt okozhatott.

Egy új időszak kezdetén vagy, mely egy kis szervezéssel, odafigyeléssel életed egyik legszebb időszaka lehet. Remélem, hogy a fenti problémák vázolása után elgondolkozol a saját helyzeteden és ha szükséges, változtatsz. Gyakran a legkisebb változások vezetnek
a sikerhez. Amennyiben elakadtál, vagy úgy érzed, hogy kérdéseid lennének, szívesen segítek. A múltat nem tudjuk megváltoztatni, de elérhetjük, hogy érzelmileg semlegesítjük a negatív élményeidet, rendezheted családi kapcsolataidat és megerősítheted önbizalmadat, harmóniát alakítasz ki magadban, környezetedben és felismered, hogy a jövőben van választásod.

Ne feledd: egy lélek Téged választott, te vagy számára
a legfontosabb és a kezdeti nehézségek után meglátod, hogy a legnagyobb csodát kapod gyermekedtől: megtanít őszintén szeretni.


tovabb